keskiviikko 9. syyskuuta 2009

Luento 9.9.2009

Ensimmäisen luennon aluksi esiteltiin kurssin sisältö, läpäisyvaatimukset ym. normaalin käytännön mukaiset asiat. Lisäksi kävi ilmi, että kurssin pruju on loppuunmyyty, eikä niitä ollutkaan myynnissä tänään. Myynnistä huolehtiva tele-kilta on tilannut monisteita lisää, ja niitä saapuu loppuviikosta ja myydään seuraavalla luennolla (16.9). Siihen asti on selvittävä pdf-version varassa.

Luennolla käytiin läpi kappale 1 kokonaan. Kappaleen aihe on IIR-suodinten suunnittelu, joka käytiin melko yleisellä Matlab-komentojen osaamisen tasolla. Kappaleen ydin on koottu sivun 11 taulukkoon, jossa suodintyyppejä vertaillaan amplitudivasteen ominaisuuksien ja kertoimien määrän suhteen. Taulukossa on virhe: kertoimia tarvitaan 29+28, 13+12 ja 8+7 kappaletta, koska vektorin b ensimmäinen kerroin on aina yksi ja varattu termille y(n). Vertailun vuoksi FIR-suotimen kertoimien määrä vastaavilla vaatimuksilla olisi N = [5.5/0.035] = 159 käytettäessä Blackman-ikkunaa.

Muita luennolla esiin tulleita seikkoja olivat mm.
  • Matlabin kerroinvektorit a ja b eivät ole suoraan käytettävissä ulostulon y(n) laskennassa, ks. sivun 2 loppu.
  • Elliptisellä suotimella on aina vähemmän kertoimia kuin muilla. Lisäksi tasavärähtely-ominaisuus on yleensä hyvä asia.
  • Napojen ja nollien sijoittelua demottiin ja napa-nollakuvion ja amplitudivasteen yhteyttä käsiteltiin.
IIR-suotimen etuna on siis pienempi kertoimien tarve. Haittapuolina mahdollinen epästabiilisuus sekä numeeriset ongelmat toteutuksessa. Tästä esimerkkinä mainittiin kurssin SGN-1600 signaaliprosessorityö, jossa täytyy toteuttaa IIR-suodin. Käytännössä yli toisen asteen IIR-suodinta ei voi toteuttaa numeeristen ongelmien vuoksi. Sen sijaan suodin täytyy jakaa peräkkäisiin toisen asteen lohkoihin esim. Matlabin TF2SOS-funktiolla.

Alku aina hankalaa: olin vahingossa merkinnyt ensimmäisen luennon POP:issa harjoitustyöksi, jolloin se ei näkynyt luentojen listalla. Toivottavasti tästä ei tullut kenellekään kohtuutonta haittaa. Myös pe 2.10 luento on merkitty siellä pakolliseksi (mitä se ei tietenkään ole), enkä tiedä kuinka sen saisi muutettua. Lisäksi unohdin mainita, että kurssin voi suorittaa joko tentillä tai välikokeilla, kuten kurssin SGN-1200:kin viime keväänä. Ensimmäinen välikoe on ensimmäisellä tenttiviikolla ja toinen samaan aikaan kuin kurssin tentti. Tenttitilaisuudessa on vielä vapaus valita tekeekö tentin vai toisen välikokeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti